2/1/11

Αιμορραγία στις γυναίκες μετά από το κολπικό σεξ

Η παρουσία αίματος στον κόλπο της γυναίκας μετά από το σεξ δεν είναι φυσιολογικό παρά μόνο εάν ταυτόχρονα η γυναίκα βρίσκεται στη φάση της περιόδου της.
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν αιμορραγία μετά από το κολπικό σεξ είναι σημαντικό να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους.
Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι το σοβαρό , παρ'όλα αυτά είναι απαραίτητο να γίνει διάγνωση της αιτίας που προκαλεί την απώλεια αίματος από τον κόλπο μετά από τη φυσιολογική συνουσία. Σε μερικές περιπτώσεις η διάγνωση αποτρέπει την εξέλιξη σε σοβαρές παθήσεις.
Οι αιτίες που δυνατόν να προκαλούν αιμορραγία από τον κόλπο μετά από το σεξ είναι πολλές. αν το αίμα σίγουρα δεν είναι της περιόδου, τότε ο γιατρός λαμβάνοντας το ιστορικό θα διευκρινίσει εάν το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο, τη συχνότητα του, τις συνθήκες στις οποίες παρουσιάζεται και εάν υπάρχουν συνοδευτικά συμπτώματα όπως πόνος, πυρετός, άλλες εκκρίσεις εκτός από αίμα ή στεγνότητα του κόλπου.
Συνήθως το αίμα που παρουσιάζεται μετά από κολπικό σεξ οφείλεται σε προβλήματα που έχουν σχέση με τον τράχηλο της μήτρας. Είναι στις γυναίκες ηλικίας από 20 έως 40 ετών που παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα το πρόβλημα της αιμορραγίας μετά από τη συνουσία.
Είναι σε αυτές τις ηλικίες που ο τράχηλος της μήτρας είναι με τη μεγαλύτερη συχνότητα η πηγή προέλευσης του αίματος που παρατηρείται στον κόλπο μετά από το σεξ. Βασικά πριν από την εμμηνόπαυση, συνήθως είναι ο τράχηλος που για διάφορους λόγους αιμορραγεί μετά τη συνουσία.
Στις γυναίκες που ο τράχηλος της μήτρας έχει οποιαδήποτε ανωμαλία συμπεριλαμβανομένης και της φλεγμονής, κατά τη συνουσία υφίσταται βλάβη λόγω της τριβής με αποτέλεσμα να χάνει αίμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για καρκίνο αλλά για διαταραχές του τράχηλου της μήτρας που θεραπεύονται αποτελεσματικά. Στις άλλες περιπτώσεις η ανίχνευση του προβλήματος μετά από μια κολπική αιμορραγία επιτρέπει τη διάγνωση και την έγκαιρη έναρξη θεραπείας που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες ίασης.
Είναι γεγονός ότι μερικές φορές παρά τις εξετάσεις που κάνει ο γιατρός, δεν βρίσκεται μια αιτία πρόκλησης του προβλήματος. Όμως το γεγονός ότι η γυναίκα διερευνήθηκε σωστά, της προσφέρει το όφελος ότι γνωρίζει ότι δεν πάσχει από κάποιο καρκίνο ή άλλη ασθένεια.
Το σημαντικό είναι οι γυναίκες κάθε ηλικίας να συμβουλεύονται το γιατρό τους εάν παρουσιάζουν αιμορραγία μετά από το σεξ η οποία δεν έχει σχέση με την περίοδο τους. Ειναι σημαντικό να γίνεται η διάγνωση γρήγορα για καλύτερη αντιμετώπιση.
Οι πιο συχνές παθολογικές αιτίες που προκαλούν κολπική αιμορραγία μετά από το σεξ είναι:
  1. Διαταραχές του τραχήλου της μήτρας: Δυσπλασίες (προκαρκινικές αλλοιώσεις των κυττάρων) ή καρκίνος τραχήλου της μήτρας, πολύποδες του τραχήλου, τραχηλίτιδα (φλεγμονή ή μόλυνση του τραχήλου), εκτρόπιο του τραχήλου
  2. Παθήσεις της μήτρας: Καρκίνος ενδομητρίου, ινομυώματα
  3. Προβλήματα του κόλπου: Κολπίτιδα, στεγνότητα του κόλπου, καρκίνος του κόλπου
  4. Φάρμακα: Αντισυλληπτικά χάπια
  5. Μολυσματικές, φλεγμονώδεις παθήσεις: Ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ .

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί να προκληθει αμαιραγγία απο την βιαιη συμπεριφορα του ανδρα; εαν γινει βιαιη εισαγωγη και γενικοτερα ειναι βιαιος σε σημειο να προκαλειται συνεχής πονος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή