7/1/11

Τριχόπτωση:αίτια -tips για γερά μαλλιά.

Τύποι τριχόπτωσης
Πρίν ξεκινήσουμε πρέπει να γνωρίζουμε οτι το φυσιολογικό όριο απώλειας μαλλιών την ημέρα είναι 50 έως 100 τρίχες . Υπάρχουν 3 τύποι τριχόπτωσης ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

1. Ανδρογενής αλωπεκία: Είναι ο συχνότερος τύπος τριχόπτωσης στους άνδρες και τις γυναίκες και εξαρτάται από κυρίως 3 παράγοντες:
  • την ηλικία
  • την κληρονομικότητα
  • τα επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης στον οργανισμό( ναι και στις γυναίκες εκκρίνονται μικρές ποσότητες τεστοστερόνη).
Η ανδρογενής αλωπεκία στις γυναίκες εμφανίζεται κυρίως μετά τα 40 και γίνεται πιό έντονη με την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Ο πιό ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι με μια αντιανδρογενής θεραπεία, η οποία αναστέλλει τοπικά την παραγωγή τεστοστερόνης που ευθύνεται για την τριχόπτωση. Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι να καταφύγουμε σε μικρομεταμόσχευση μαλλιών, η οποία πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα αισθητικής.

Συνήθως η ανδρογενής αλωπεκία εξελίσσεται με αργό ρυθμό μέχρι τα γεράματα. Ωστόσο ο ρυθμός πτώσης των μαλλιών μπορεί να επιταχυνθεί λόγω άγχους, ενδοκρινοπαθειών, σκληρών διαίτων που στερούν από τον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά.

2. Γυροειδής αλωπεκία: Είναι μια διαταραχή, κατά την οποία τα μαλλιά πέφτουν από ένα ή περισσότερα σημεία του κεφαλιού, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται η επιδερμίδα σε διάσπαρτες περιοχές . Εκδηλώνεται σε άνδρες και γυναίκες και θεωρείται πιο σπάνια μορφή τριχόπτωσης. Ωστόσο αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση της σωστής φαρμακευτικής αγωγής.

Για την εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι:
  • η κληρονομικότητα
  • οι ορμονικές διαταραχές
  • οι παθήσεις του θυροειδούς
  • το άγχος
  • η κατάθλιψη
  • η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό
3. Αλωπεκία λόγω έλξης ή τριβής: Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες που συνηθίζουν να πιάνουν τα μαλλιά τους κότσο ή αλογοουρά τραβώντας τα με δύναμη. Το πρόβλημα επιδεινώνεται με το έντονο βούρτσισμα, τη συχνή χρήση σεσουάρ και συσκευών που καίνε την τρίχα και την ταλαιπωρούν. Εξίσου επιβαρυντικά για την υγεία των μαλλιών είναι τα πολύ σφιχτά καπέλα καθώς δημιουργούν πολύ μεγάλη τριβή.

Παρ'όλα αυτά, αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι απόλυτα αναστρέψιμος και τα μαλλιά ανακτούν τη δύναμη τους μόλις σταματήσουν τα αίτια που προκαλούν την πτώση τους.
Άλλα αίτια της τριχόπτωσης.

1. Εγκυμοσύνη & τοκετός
2. Αντισυλληπτικά χάπια
3. Εποχικοί παράγοντες
4. Φαρμακευτική αγωγή: .
5. Σωματική καταπόνηση:
6. Τριχοφυτίαση

10 tips για γερά μαλλιά
1. Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεΐνη ενισχύουμε το διαιτολόγιό μας με πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι τα πουλερικά, το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το γάλα και τα τυριά.
2. Επίσης καταναλώνουμε συκώτι, φακές, σπανάκι και φασόλια, που είναι πλούσια σε σίδηρο, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (μπρόκολο, σύκα, πορτοκάλια, πατάτες, γκρέιπ - φρουτ, μήλα, πιπεριές), καθώς η βιταμίνη αυτή διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
3. Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, οπές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως οι Β5, Β6 και Β9, που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Ακόμα κι αν η διατροφή μας περιλαμβάνει επαρκείς πηγές του συμπλέγματος βιταμινών Β (γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και αβγά) μπορούμε να πάρουμε επιπλέον ένα συμπλήρωμα, ειδικά όταν διανύουμε περιόδους κούρασης και άγχους ή όταν είμαστε άρρωστοι.
4. Για να δυναμώσουμε τα μαλλιά χρησιμοποιούμε σαμπουάν και τονωτικές αμπούλες που περιέχουν στη σύσταση τους χένα, θυμάρι, δενδρολίβανο, ευκάλυπτο, κέδρο, τσουκνίδα, φασκόμηλο κ.α.
5. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού. Ετσι τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και τροφοδοτείται ευκολότερα ο θύλακας της τρίχας με τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.
6. Συμπληρωματικά, κάνουμε 1 φορά την εβδομάδα μια θρεπτική μάσκα στα μαλλιά.
7. Αποφεύγουμε το υπερβολικό και δυνατό βούρτσισμα των μαλλιών.
8. Αν έχουμε μακριά μαλλιά είναι καλό να τα πιάνουμε μ' ένα λαστιχάκι με υφασμάτινη επένδυση προτού πέσουμε στο κρεβάτι, ώστε να μην μπλέκονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
9. Περιορίζουμε όσο μπορούμε το φορμάρισμα των μαλλιών με πιστολάκι, σίδερο κ.λπ
10. Προτιμούμε ως χτένισμα μια χαλαρή αλογοουρά από τη σφιχτή αλογοουρά στην κορυφή του κεφαλιού, ειδικά αν έχουμε μακριά μαλλιά, που έχουν και μεγαλύτερο βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου